به گزارش مشرق، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با اشاره به توافق آتش بس سراسری در سوریه نوشت که این بسیار سخت است که بدون نگرانی اجرای این آتش بس را تبریک بگوییم.
این گزارش افزود؛ با این حال این آتش بس که از روز جمعه اجرایی شده است، علیرغم اینکه نقضهایی گزارش شده است، اما جهان امیدوار است که این آتش بس دوام بیاورد و به سرنوشت آتش بسهای دیگر که در سال 2016 وضع شد و سریعا به پایان رسید دچار نشود.
نیویورک تایمز در ادامه افزود: ماه گذشته نیروهای بشار اسد معارضان را از حلب بیرون کردند و موقعیت خود را در عرصه میدانی تقویت کردند. کشورهای تضمین کننده آتش بس، روسیه، ایران و ترکیه نیز به طور قابل توجهی در حال اداره کردن نقش خود در جنگ سوریه هستند.
طی 2 سال گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به صورت سرسری با آمریکا به دنبال برقراری آتش بس و پایان دادن به جنگ بود. اکنون که در دوران انتقال قدرت در آمریکا هستیم مسکو به طور موثری آمریکا را به حاشیه برده و با تقویت جایگاه خود، به بازیگر مسلط بین المللی در موضوع سوریه تبدیل شده است.
این روزنامه آمریکایی نوشت؛ درحالیکه باراک اوباما خودش را از یک درگیری مستقیم در سوریه عقب میکشید روسیه به تدریج این نقش خود را در سوریه تثبیت کرد. اگرچه اوباما از معارضان میانه رو در سوریه حمایت کرد اما به دلیل عدم تمایل مردم و کنگره این کشور، از درگیر شدن در یک جنگ دیگر در منطقه خاورمیانه دور ماند.
این موضوع برای باراک اوباما گران تمام شد به گونه ای که بسیاری از متخصصان و کارشناسان معتقدند که این تصمیم دولت آمریکا به قیمت حیثیت و کاهش نفوذ واشنگتن تمام شده است.
در ادامه این گزارش آمده است؛ در همان زمان، آقای ولادیمیر پوتین برای احیای نفوذ خود در سوریه مانند یک استاد فن ماهرانه عمل کرد. با اینحال اکنون باید دید که پوتین میتواند جنگ را عملا به پایان برساند و میتواند نیروهای خود را از سوریه خارج کند یا نه. سپس این سوال پیش میآید که آیا پوتین مایل و قادر است مسئولیت آینده سوریه از جمله بازسازی شهرهای تخریب شده آن را برعهده بگیرد؟
براساس این گزارش، آتش بس سراسری در سوریه هفته گذشته بعد از توافق مقامات ایران، روسیه و ترکیه برای متوقف کردن درگیریها و خشونتها حاصل شد و به یک توافق منجر شد. آمریکاییها از روند دور نگه داشته شدند و درحالیکه وزارت خارجه امریکا اصرار میکند که منزوی شدن واشنگتن واقعیت ندارد اما به واقع همین اتفاق افتاد و چنین بود. پوتین صراحتا از ترجیح خود و انتظار برای دونالد ترامپ سخن گفت و دونالد ترامپ نیز به وضوح روشن کرد که این احساس دوطرفه است.
نیویورک تایمز نوشت؛ برخلاف پوتین، رجب طیب اردوغان از سالها پیش تلاش میکند بشار اسد را از قدرت ساقط کند اما معامله پوتین و اردوغان و باز گذاشتن دست ترکیه برای مقابله با کردهای سوری که از متحدان کردهای جدایی طلب ترکیه هستند باعث کاهش حمایت آنکارا از معارضان شده است.
این روزنامه آمریکایی در پایان اشاره میکند که با تمام این اوصاف مسکو نیز با مشکلات زیادی مواجه است. باید دید که روسیه به ماندن بشار اسد در قدرت پایبند خواهد بود یا خیر و در ادامه چه روندی را در پیش خواهد گرفت.